Otwarcie EC Zabrze

Uroczyste otwarcie to początek nowego etapu funkcjonowania jednej z najstarszych polskich elektrociepłowni.

Fortum uroczyście otworzyło wczoraj (20 września) EC Zabrze - nowoczesną, wysokosprawną i bezpieczną dla środowiska elektrociepłownię. Nowa instalacja będzie dostarczać prąd i ciepło do ponad 70 tys. mieszkańców Zabrza i Bytomia. Inwestycja kosztowała 870 mln złotych.

O wyjątkowości nowej inwestycji stanowi przede wszystkim jej elastyczność paliwowa. Elektrociepłownia będzie mogła być zasilana trzema różnymi paliwami - węglem, RDF, a także biomasą. Proporcja poszczególnych rodzajów paliwa może być zmieniana, w zależności od ich cen oraz dostępności, co zapewni instalacji bezpieczne funkcjonowanie przez następne kilkadziesiąt lat. Po raz pierwszy w polskiej elektrociepłowni zostanie wykorzystany RDF. Jest to paliwo wyprodukowane z odpadów nienadających się do ponownego wykorzystania. Tym samym EC Zabrze idealnie wpisuje się w tak zwaną gospodarkę o obiegu zamkniętym, w której to, co mogłoby trafić na wysypiska śmieci, trafia po przetworzeniu do elektrociepłowni i służy wytwarzaniu ciepła i prądu.

Dzięki zastosowanej w Zabrzu technologii, emisja szkodliwych pyłów z elektrociepłowni zmniejszy się ponad 11-krotnie, a dwutlenku siarki ponad 7-krotnie. Nowa elektrociepłownia zastąpi stare, wysłużone instalacje, działające do tej pory w Zabrzu i Bytomiu. Moc nowej instalacji wynosi 225 MW wsadu w paliwie (moc cieplna: 145 MW, moc elektryczna: 75 MW). Zakładana roczna produkcja ciepła wynosi 730 GWh, prądu zaś 550 GWh.

ILF Consulting Engineers Polska świadczy kompleksowe usługi Menadżera Kontraktu EPCM dla tej inwestycji. Zakres usług obejmował m.in. opracowanie projektu podstawowego, budowlanego zamiennego oraz wykonawczego, zarządzanie przetargami i realizacją umów związanych z budową, a także zarządzanie pracami budowlanymi i rozruchem. ILF Polska pełnił także rolę Inżyniera Kontraktu dla budowy magistrali ciepłowniczej Zabrze - Bytom.