Nowa Elektrociepłownia Czechnica

ILF Polska jest Doradcą Technicznym przy przetargu mającym wyłonić Generalnego Wykonawcę budowy nowej, bardziej ekologicznej elektrociepłowni Czechnica.

Nowa jednostka produkcyjna to jedna z kluczowych proekologicznych inwestycji PGE Energia Ciepła S.A. (większościowego akcjonariusza Zespołu Elektrociepłowni Wrocławskich KOGENERACJA S.A.) z GK PGE, która ma przyczynić się do poprawy jakości powietrza w regionie oraz do zwiększenia bezpieczeństwa energetycznego.

Funkcjonująca obecnie w Siechnicach jednostka węglowa, która zaopatruje w ciepło Gminę Siechnice oraz południowo-wschodnią część Wrocławia działa już od ponad stu lat. Ma ją zastąpić nowoczesna elektrociepłownia zasilana paliwem niskoemisyjnym: blok gazowo-parowy wraz z kotłownią szczytowo-rezerwową o całkowitej mocy cieplnej do 320 MWt i mocy elektrycznej do 180 MWe.

ILF Polska świadczy usługi doradztwa technicznego w zakresie przygotowania oraz przeprowadzenia przetargu, który ma wyłonić Generalnego Wykonawcę (w formule EPC) budowy nowej elektrociepłowni.

Zgodnie ze wstępnym harmonogramem cała inwestycja ma być zakończona w 2023 roku.